Situationer du bör vara extra uppmärksam på för att surfa säkert

Situationer du bör vara extra uppmärksam på för att surfa säkert

TechBuddy reder ut fyra situationer på nätet som många är rädda för – och som du bör vara extra uppmärksam på för att inte riskera att exempelvis få dina personuppgifter kapade eller bli utsatt för bedrägeri.

1. När du handlar på nätet

Att handla på nätet kan i vissa fall vara opålitligt. Det beror på vilken sida du handlar på. Det finns saker att kolla efter så att du som konsument kan veta om du handlar säkert eller inte. Här är några tips:

  • Först och främst, har du ett kreditkort är det alltid bra att handla direkt med det – då är det nämligen kreditutgivaren som står för risken. Får du inte dina varor eller om företaget går i konkurs under tiden du väntar in dem kan du alltid vända dig till kreditutgivaren för att få pengarna tillbaka.
  • Innan du handlar på en för dig helt ny sida på kan det vara en god idé att snabbt söka upp recensioner. Har folk blivit lurade på en sida brukar de vara snabba med att skriva ut det på nätet. Alternativt kan du ringa direkt till företagets kundtjänst för att bedöma trovärdigheten.
  • Kolla i adressfältet i din webbläsare när du är inne på sidan. Om det står 'https' i adressfältet samt finns en symbol med ett hänglås vet du att det är en säker betalsida.
  • När du har betalat, ta alltid en skärmdump eller bild på bekräftelsen om du mot all förmodan inte skulle få den skickad till din mejl. Det är ett kvitto på att du faktiskt har köpt något på hemsidan.

2. När du surfar på öppna nätverk

När du är på flygplatser, caféer eller andra offentliga platser finns det idag i princip alltid öppna nätverk tillgängliga. Detta är underbart för att fördriva tiden, men du bör vara medveten om vilka risker det finns för dig när du surfar på ett öppet nätverk.

Den som äger nätverket kan alltid se vad du gör på internet, så länge den informationen är okrypterad. Tänk på att när du då skriver in ditt användarnamn och lösenord på okrypterade sidor finns det möjlighet för internetadministratören att se även detta. Därför är det viktigt att du inte skriver in den informationen på sådana sidor när du surfar på ett öppet nätverk. Hur vet du om en sida är krypterad eller okrypterad då? Det här är precis samma princip som i föregående punkt – finns 'https' i adressfältet samt en symbol med ett hänglås kan du vara lugn.  

Läs fortsättningen på artikeln hos TechBuddy >>

Missa inte!

TechBuddy erbjuder dig som Smart Senior 20% rabatt på teknikhjälp i hemmet. Du kan få hjälp med allt från att installera BankID eller Swish till att lösa problem med internet eller hjälp med din dator. Läs mer här >>

TechBuddy erbjuder även dig som Smart Senior kostnadsfri IT-support i 30 minuter över telefon med en tekniker. Läs mer här >>

Ta del av erbjudandet

Inte medlem än? Bli det idag!

Som medlem i Smart Senior får du tillgång till över 400 seniorrabatter och pensionärsrabatter för 55plus, seniorer och pensionärer. Exempel på rabatter du får tillgång som medlem i Smart Senior:

  • 25% rabatt vid köp av kompletta par glasögon hos Synoptik
  • Medlemsförsäkringar från If
  • Rabatt hos Bilprovningen
  • Unika medlemsresor
  • Mängder av rabatter hos olika reseföretag

Bli medlem idag >>

 

Andra populära erbjudanden

Förmånspartners - unika Smart Seniorrabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >