Nobelpristagarna du inte får missa att läsa

Nobelpristagarna du inte får missa att läsa

Oktober och höstlöven är här, likaså har ett annat hösttecken gjort sig påmint – Nobelpriset i litteratur har nyligen tillkännagetts. Annika på Smart Senior har gått tillbaka i arkiven och berättar här om tre nobelpärlor som ligger henne varmt om hjärtat. Tre lättillgängliga böcker som alla är skrivna av nobelpristagare. Kura ihop dig i fåtöljen och läs en du med!

Bleknande berg av Kazuo Ishiguro
Tycker du om lågmälda böcker med en historisk prägel? Det här är en berättelse som växelvis utspelar sig i nutidens England och växelvis i efterkrigets Japan. Vi lär känna mamma Etsuko, bosatt i England sen många år tillbaka men som merparten av sitt liv bott i Nagasaki. Hennes minnen från den speciella tiden i Japan ligger nära. Det knepiga glappet som fanns i tillvaron då – hur det gamla livet före atombomben hela tiden gjorde sig påmint, mitt i en ny tillvaro som behövde ta sin form efter kriget. I ett land där en del inte ville gå vidare, medan andra förstod att landet var förändrat för alltid.

Särskilt minns Etsuko vänskapen med den lite oberäkneliga väninnan Sachiko. Vem var hon egentligen? Etsuko försöker binda ihop samtalen och händelserna i 50-talets Nagasaki. Samtidigt som hon bearbetar sin dotters död.

Det här är en otroligt finstämd berättelse som verkligen bubblar under ytan, en stillsam roman om det mellanmänskliga i oss. Ishiguro fångar innerligt hur en atombomb kan fortsätta påverka generation efter generation. En klar favoritberättelse som dröjer sig kvar länge i en.

Det femte barnet av Doris Lessing
Det här är en bok för dig som vill ha en psykologisk roman som går åt thriller-hållet. I Det femte barnet lär vi känna Harriet och David, ett par som skapat en oskyldig och typisk idyll med fyra barn och ett stort hus. Hemmet fylls av släktingar och vänner – ja, familjen lever ett typiskt Brommaliv, som en recensent på Expressen beskrev boken. Men något krackelerar i tillvaron med parets femte barn Ben. 

Kusligheterna startar redan under graviditeten. När Ben senare föds blir familjevardagen inte sig lik. Trots att han bara är ett litet barn är det som att han får ett grepp om familjen, ett grepp som inte liknar något de är vana vid.

På bara 150 sidor lyckas Lessing skickligt fånga läsarens uppmärksamhet och leker med en stämning full av osäkerhet och upptrappning. Precis som om något skulle kapsejsa. För är barnet missanpassat eller är han en symbol för kollapsen av ett föräldraskap – eller både och rentav? En bladvändare du inte vill missa!

Nässlorna blomma av Harry Martinson
Ibland är en boktitel så fint formulerad att man bara måste läsa boken. Nässlorna blomma är ett bra exempel på det!

Med ett vackert melodiskt språk som verkligen griper tag tecknar Martinson ett barndomsporträtt som i stora drag baseras på hans egen barndom. Vi möter författarens alter-ego Martin, en föräldralös och fattig pojke som i tidig ålder mister sina familjemedlemmar. Människorna på den fattiga landsbygden i Blekinge kommer och går i Martins liv. Martinson tecknar här ett nära porträtt av dåtidens Sverige. Det bondska livet på 1910-talet, en tid då religion spelade en stor roll i folks, inte sällan tuffa, vardag på landet. 

Hur står han ut? frågar man sig som läsare, Martins tillvaro är allt annat än en dans på rosor. Och Martinson går emot den tendens många andra författare har när de skriver om sig själva: han förskönar nämligen inte sitt yngre jag. Martin döms snarare ut, inte sällan med hårda ord och tycks i allmänhet inte idealiseras av författaren själv. Det här skapar ett driv, som gör hela berättelsen osentimentalt unik och kanske också ännu mer sann? En stor läsning du inte får missa!

Fler boktips:

Tre klassiker värda att läsa >>
Res i köket med kokböcker >>

Hitta böckerna här!

Är du 55 plus kan du bli medlem i Smart Senior och få 5% rabatt hos Bokus. Läs mer om erbjudandet här >>

Du får även rabatt på ljudböcker >>

Ta del av erbjudandet

Inte medlem än? Bli det idag!

Som medlem i Smart Senior får du tillgång till över 400 seniorrabatter och pensionärsrabatter för 55plus, seniorer och pensionärer. Exempel på rabatter du får tillgång som medlem i Smart Senior:

  • 25% rabatt vid köp av kompletta par glasögon hos Synoptik
  • Medlemsförsäkringar från If
  • Rabatt hos Bilprovningen
  • Unika medlemsresor
  • Mängder av rabatter hos olika reseföretag

Bli medlem idag >>

 

Andra populära erbjudanden

Förmånspartners - unika Smart Seniorrabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >