Bjud över grannar, familj, vänner eller nyfunna kärleken så blir det en festmåltid ni sent kommer glömma! Oxfilé är egentligen en ganska överprisad bit kött om du frågar mig, men med rätt tillbehör och tillagning kan den vara helt fantastisk. Som med allt kött får man vad man betalar för och ska man ändå slå på stort och köpa oxfilé kan man lika gärna köpa något vettigt än att köpa någon vakuumförpackad blodig köttslamsa från reahörnan. I detta fall serverar jag den som en tournedos vilket innebär att man steker en yta på köttet och sedan steker klart det i ugnen. Enkelt, säkert och maximerar smakerna på oxfilén enligt mig. Tillbehören i detta recept är smakrika och nätta men inte så mättande så om du bjuder någon som du vet uppskattar kolhydrater kan du alltid rosta lite potatis också så blir alla nöjda och glada.
Så här gör du:
- Hacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med en klick smör. Svetta löken på medelvärme i några minuter. Addera vinet och några kvistar timjan och koka tills hälften av vätskan återstår. Addera köttbuljongen och låt koka till ca 1,5 dl vätska återstår. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Addera en liten klick smör och rör tills den löst sig. Smaka av med salt.
- Blanda rumstempererat smör med en pressad vitlöksklyfta, salt och lite svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur till servering.
- Dela svampen i mindre bitar och stek i smör tills gyllene. Ta bort från pannan och addera en ny klick smör. Addera haricots verts och stek nåra minuter tills de är mjuka. Blanda svampen med haricots vertsen och smaka va med salt.
- Skär köttet i lika stora bitar. Salta och peppra runt köttet och grilla runt om eller stek i panna med en liten skvätt olja och en liten klick smör på hög värme tills köttet fått bra färg runt om. Stoppa in i ugnen på 170C och låt det komma upp i önskad stekgrad. Jag tar ut mitt kött på 54C vilket gör att det går upp till 56-57C när de fått vila lite.
Lägg svampen och haricots verts i botten på tallriken, på med köttet, såsen och toppa med en klick vitlökssmör. Underbara smaker!