Helstekt kyckling med örtsmör och grillad citron | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
TISDAG 16 APRIL 2024
Dagens namn: Patrik, Patricia
Grattis alla 114 medlemmar
som heter Patrik, Patricia
Helstekt kyckling med örtsmör och grillad citron

Helstekt kyckling med örtsmör och grillad citron

Spara i dina favoriter

Söndagsstek i all ära, men denna lilla fågel kommer utan tvekan att bli en favorit där hemma. Jag älskar verkligen fågel och denna som steks hel i ugn insmord med örtsmör med vitlök och citron är verkligen en vinnare.

Som alltid när det kommer till mat så får man vad man betalar för. Kyckling är inget undantag, utan snarare tvärt om. Kycklingindustrin är inte vad den borde vara, så mitt förslag är att ni väljer någon från de mindre producenterna. Jag köper oftast Bjärekyckling eller det franska märket La Belle de France, men se efter i din lokala mataffär efter bra alternativ. I detta fall använder jag en fransk vårkyckling som är mindre och lagom för en person. Men ta det du hittar, receptet fungerar lika bra för en stor kyckling.


Så här gör du:

  1. Blanda 1 liter vatten med 0,3 dl salt och rör till saltet löst sig. Lägg kycklingen i en bunke och häll på saltvattnet så det täcker. Plasta och låt ligga i kyl över natten.
  2. Blanda smöret (rumstempererat) med finhackade örter, vitlök, citronzest från en citron, lite citronjuice och smaka upp smöret med lite salt.
  3. Ta upp kycklingen och torka torr med papper. Gnid in kycklingen med 3/4 delar av smöret, stoppa gärna in lite under skinnet och i kycklingen också. Rosta i ugn på 200C eller 180C varmluft till innertemp på 70C vid lårbenet.
  4. Skiva potatis tunt och stek med smör och olja.
  5. Stek citron i torr panna tills den fått fin karamelliserad färg.

Servera kycklingen med resterande örtsmör, råstekta potatisen och pressa över den grillade citronen.

Ingredienser

Receptet är för 2-3 personer.

  • 1 hel stor kyckling eller två små vårkycklingar
  • 150 gr smör
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1/2 kruka rosmarin
  • 1/2 kruka salvia
  • 1/2 kruka persilja
  • 2 st citroner
  • 4-6 potatisar (fast sort)

 Här kan du ladda ner receptet som pdf >>

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Markus tipsar!

Denna vecka delar jag också med mig av mitt bästa tips när det kommer till tillagning av fågel. Genom att lägga fågeln i saltlag över natten så får köttet en bra sälta samtidigt som det blir mer mört. Till denna fågel gjorde jag en baslag, dvs salt och vatten men vill du koka upp en lag med exempelvis lök, stjärnanis, lagerblad eller andra goda kryddor blir det hur gott som helst också. Se till att kyla ner lagen innan du lägger i fågeln bara. 

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.