Grillad Butcher Steak med krämig risotto | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
LÖRDAG 20 APRIL 2024
Dagens namn: Amalia, Amelie
Grattis alla 16 medlemmar
som heter Amalia, Amelie
Grillad Butcher Steak med krämig risotto och ramslökssmör

Grillad Butcher Steak med krämig risotto och ramslökssmör

Spara i dina favoriter

Alltså hur gott är det inte med en krämig risotto och en bra bit kött!? Denna fredag lär jag dig inte bara hur man gör denna smarriga rätt, utan också hur man lyckas med risotton, samt vad Butcher Steak egentligen är.

Butcher Steak är något jag verkligen vill slå ett slag för och är en av mina favoritdetaljer. Köttet har en fantastisk historia och är den styckdetalj som slaktaren valde ut som sin bästa bit och tog med själv hem till familjen. Varför? Jo, för namnet på denna styckdetalj är nämligen egentligen njurtapp vilket gjorde att ingen ville köpa den. Köttet är grovfibrigt men ändå supermört, har mycket köttsmak och påminner om oxfilé. Dessutom till hälften av priset som annat liknande kött. Köttet sitter mitt i bröstkorgen på nötdjuret och har mig veterligen ingenting med njuren att göra. Köttet är precis som vilket fint kött som helst och serveras ofta på finare krogar runt om i världen. Så tänkt vad ett namn kan göra egentligen. Ser du det så se till att köpa på dig en bit! Annars funkar oxfilé, biff eller entrecôte till detta recept också.

Så här gör du:

  1. Skär zucchini tunt med kniv eller mandolin så du får långa breda remsor, ca 10cm långa. Spara hälften och ta hälften till nästa moment.
  2. Skär lök, vitlök och hälften av zucchinin smått och lägg i kastrull med olivolja. Svetta några minuter innan du häller i riset och rör om. Låt allt fräsa någon minut men inte så det får färg.
  3. Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong, lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör och parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Mixa smör, salt och ramslöken till ett örtsmör
  5. Gnid in kött och zucchinin i lite olja och grilla i grillpanna eller på den grill du har. Jag kör mitt kött till innertemperatur på ca 56° så går det upp till 58° sedan när de fått vila.

Lägg upp allt på en tallrik, lägg den grillade zucchinin under köttet och klicka på lite ramslökssmör. Toppa med lite körvel eller valfri ört.


Dryckestips!

För er som dricker alkohol vill jag verkligen tipsa om Vivanti med nummer 70769. En Ripasso från trakterna runt Venedig. Underbart klassiskt italienskt vin med härlig fyllig smak. Vinet känns som en lättare Amarone med toner av mörka röda bär, mörk choklad och lite vanilj, men är samtidigt lätt och lyfter rätten perfekt. Verkligen värt att testa så klicka på länken här och beställ hem några flaskor.

För er som dricker alkoholfritt rekommenderar jag Carl Jung Merlot som är ett avalkoholiserat vin av druvan Merlot. Kanske aningen fruktigt men bättre än inget. Alternativet är faktiskt ett vitt alkoholfritt till denna rätt som flirtar med smakerna i risotton men testa dig fram vilket du gillar bäst.

Ingredienser

2 nävar risottoris (typ avorio, arborio etc)
2 st schalottenlök
1 st zucchini
1 st vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
4 dl kycklingbuljong (från tärning turning)
1 rejäl klick smör
1 dl riven parmesan
400 gr Butcher steak (njurtapp)
50 gr smör
Ramslök
Salt
Svartpeppar
Körvel (valbart)

Beställ gärna det bästa risottoriset från Mercatino.se –  som Senior får du 10% rabatt. Ange rabattkoden SMARTSENIOR i kassan.

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Markus tipsar!

Mina bästa tips när det kommer till risotto är enkla. Gör en stark buljong, dubbel mängd mot vad buljongtärningspaketet säger. Rör ofta och avsluta med en rejäl(!) klick smör och mycket parmesan. Blir risotton för stabbig spär du med lite extra buljong bara. Denna rätt måste du bara göra och du kan variera den med svamp eller annat du har hemma om du hellre vill göra det.

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.