Som ni kanske förstått vid det här laget så älskar jag Italien. Råvarorna, vinerna och enkelheten i matlagningen. Italienarna vet verkligen hur man tar vara på bra råvaror. Förutom att lära dig hur man gör en äkta carbonara vill jag denna fredag tipsa om hur man enklast och smidigast får tag i de bästa råvarorna från Italien – i Sverige.
Vad är då en Carbonara på Italienskt vis? Jo, orginalreceptet innehåller egentligen bara 6 enkla ingredienser. Pasta, ägg, parmesan, guanciale, pastavatten och svartpeppar. Lök förekommer också i många recept och eftersom jag älskar lök så kör vi med det också. Guanciale är lufttorkad griskkind som påminner om Pancetta som gemene man använder, men med mycket mer smak.
Så här gör du:
- Sätt på pastavatten med rikligt med salt. Koka pastan enligt anvisningarna. (Spara pastavattnet när det kokat klart)
- Knäck äggen i en skål och tillsätt riven parmesan samt några varv med svartpepparkvarnen. Vispa så det blandar sig.
- Tärna ner guanchale i små tärningar och lägg i kall panna. Sätt på värmen och stek fläsket gyllene. När det är klart sänker du värmen och tillsätter du fint hackad lök och låter det svetta någon minut.
- Lägg i pastan i stekpannan tillsammans med fläsket och löken, rör så allt blandas. Låt plattan vara på lägsta värme hela tiden. Tillsätt äggblandningen och späd med pastavatten, lite i taget medan du rör. Späd med mer pastavatten så att du får en krämig konsistens.
Lägg upp på tallrik, dra några varv med pepparkvarnen och toppa med lite extra parmesan och lite hackad persilja om du har hemma (inget krav).
Dryckestips!
Till denna rätt dricker jag gärna ett gott glas rött från Piemonte-regionen. En Borgogno Barolo eller Barbaresco till exempel som är mycket prisvärda viner. Som alkoholfritt alternativ skulle jag faktiskt köra på ett vitt vin eftersom jag inte tycker de röda alkoholfria vinerna riktigt håller måttet till denna rätt. Testa dig fram och se vad du gillar.