Biff Bearnaise i ny tappning | Smart Senior: Seniorrabatter & Pensionärsrabatter | Smart Senior
SMART SENIOR Logga in
TORSDAG 25 APRIL 2024
Dagens namn: Markus
Grattis alla 20 medlemmar
som heter Markus
Biff Bearnaise i ny tappning

Biff Bearnaise i ny tappning

Spara i dina favoriter

Vem gillar inte en härlig biff med bearnaise? Jag äter det inte allt för ofta men varje gång så njuter jag desto mer. Denna variant innehåller alla delar i en klassisk servering men tillagad som en grillad råbiff.

Genom att grilla köttet snabbt i grillpanna eller på en grill så får man in mycket röksmak i köttet men också lite karaktär. Otroligt gott. I detta fall väljer jag också att göra en bearnaise-kräm som är mycket enklare än att göra den på klassiskt vis. Du känner dessutom igen metodiken om du testat några av mina andra recept. 

Ge detta ett försök och välj själv om du serverar den som förrätt eller varmrätt.


Så här gör du:

  1. Skär ner tre schalottenlökar grovt och dela tomaterna på hälften. Lägg på en ugnsfast form och ringla över olivolja. Torka i ugnen på 100°C i 2–3 timmar. Förvara i rumstemperatur till servering.
  2. Blanda ättika, socker och 1 dl vatten och rör tills sockret löst sig. Hacka två schalottenlökar och lägg i lagen. Låt dra minst 30 minuter.
  3. Hacka ner två schalottenlökar och lägg i en kastrull tillsammans med torkad dragon, vatten och vinäger. Reducera tills nästan ingen vätska är kvar. Tillsätt grädde och låt koka upp snabbt. Dra av plattan från värmen och tillsätt ett helt ägg. Mixa med stavmixer. Häll i olja medan du mixar tills du får en slät kräm med silkeslen konsistens likt en majonnäs. Tillsätt hackad färsk dragon och smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger. Förvara i rumstemperatur till servering.
  4. Riv potatis på den fina delen på ett rivjärn. Skölj potatisen i en sil och lägg i lättsaltat iskallt vatten i 15 minuter. Häll av potatisen och låt torka på en handduk tills den är helt torr. Fritera på ca 150°C tills gyllene. Lått torka på papper och smaka upp med salt.
  5. Grilla oxfilén på hög temperatur ca 1–2 minuter per sida. Låt svalna i rumstemp. Skär ner oxfilén i kuber och blanda runt med olivolja och salt innan servering.

 

 

Ingredienser

300 gram oxfilé
7 st schalottenlökar
1 kruka färsk dragon
2 msk torkad dragon
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
0,5 dl grädde
1 ägg
Cirka 2–3 dl neutral olja
8 st körsbärstomater
1 stor eller 2 små potatisar
Olja till fritering
1 kruka timjan
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten

Bli medlem gratis!

Nästa steg >>

Markus tipsar!

Potatisen som är tunt riven och friterad kommer du älska. Jag kallar potatiskrispet för änglahår, för det är verkligen himmelskt gott.

Logga in för att skriva ut receptet.

Andra populära erbjudanden

Smart Senior
Höstig cheeseburgare med kantarell, lök och parmesan

En smakrik dubbelburgare med kantarell, lök och parmesan.

Smart Senior
Grillad caesarsallad med lök och grillad kyckling

Här är recept på en oklassisk caesarsallad med grillad sallad, grillad lök och grillad kyckling. Jag toppar dessutom detta med ett underbar fröcrunch med kokos och lite äppelsyrad rödkål.

Smart Senior
Matig sallad med grillad tonfisk, primörer och dijonnaise

En matig sallad med grillad tonfisk sommarens primörer, dijonnaise och massa annat gott.

Smart Senior
Kryddglaserad, grillad flankstek med tomat- och majssalsa, rostad potatis och aioli

Denna rätt innehåller en del sötma framförallt från glaze, majs och tomaterna. Aiolin samt noggrann kryddning av framförallt salt bygger bryggan med vinet.