Underbara Malta

undefined

Vill du vandra, dyka eller bara varva ner i lugn och ro framför horisonten? Längtar du efter internationellt city-liv? Världsunik historia och konst? Eller är du kanske mer intresserad av små byar och sköna stränder? Maltas solkyssta örike har allt.


Åk ifrån prognoser om snöblandat regn och landa några timmar senare i varm, blommande vår eller till och med försommar i Europas sydligaste land. Lägg till en god cappuccino eller valfri favoritdryck på uteservering och det inre vintermörkret kan börja blekna.

Och när somrarna i Norden kan vara, milt uttryckt, varierande, benämns Malta som solsäkert –  med i snitt 300 soldagar om året. Det brukar till och med gå att bada här ända in i november utan att frysa. Ögruppen har en kort passage av så kallat vinterklimat. Det vill säga; runt jul och i januari brukar det vara mer av regn och blåst men då inte helt sällan under nattetid. I februari blommar våren.

Landet Malta består av sju öar men bara tre är bebodda: Huvudön Malta, Gozo och Comino. Ön Malta är störst med 25 kilometer på längden och runt 15 kilometer på bredden. Därifrån kommer man till Gozo med färja på tjugofem minuter, färjeturen till lilla Comino tar tjugo minuter.

Det är med andra ord inga avstånd att tala om, det går snabbt att ta sig till utflykts­mål och sevärdheter med bil eller buss. Det finns också fina stigar för vandring och leder för cykling – med hänförande utsikt. Och en hel del uppförsbackar (för konditionens skull).

Det här lilla öriket erbjuder så mycket att se och göra, oavsett vad man är intresserad av. I den här artikeln fokuserar vi på huvudön Malta.
 

Kristallklart hav

Det turkos- och blåskimrande havet här är härligt bada i, med en medeltemperatur på 23 grader sommartid. Här kan du hitta klipp- och sandstränder längs med kusterna, en bit ifrån turiststråken.

De största och mest välbesökta sandstränderna är till exempel Mellieħa Bay som ligger i nordöst, Ghajn Tuffieha Bay och Golden Bay hittar du på den nord­västra delen av Malta, Pretty Bay ligger söderut, i Birzebbugia. På de stränderna kan du till exempel hyra vattenskidor och windsurfa, där hittar du också restauranger, serveringar och toaletter.

Några av världens bästa dykområden för både proffs och nybörjare finns på Malta, med fin sikt ner till runt 30 meter. En färgsprakande undervattensvärld möter dig med rikt djurliv, växter, koraller, undervattensgrottor och gamla skepps- och flygvrak. Det gör också Malta till ett eldorado för undervattensfotografering.

Det finns dykcenter över hela ön, i till exempel St Pauls Bay, Sliema, Mellieha Bay och Bugibba. Vill du dyka från land eller från båt? Vill du upptäcka spännande under­vattensgrottor eller kanske vrak? Maltas turist­myndighet, visitmalta.com/diving har
uppdaterad information på svenska om alltifrån aktuella dykställen till kursanordnare.

Men om du vill uppleva havets fantastiska fauna utan att behöva hoppa i själv, då är Malta National Aquarium i Qawra, St. Paul´s Bay, ett ställe att besöka. Gå torrskodd igenom en vattentunnel och få närkontakt med fiskarna.

Vandringar

Här kan man gå i de gamla korsriddarnas fotspår från medeltiden, vandra mellan för­historiska tempel eller ta en liten promenad längs med horisonten. Områden som passar bra för kortare eller dagslånga vandringar är exempelvis Mellieħa, Dingli, Għar Lapsi, Fawwara och Wardija med vackra bukter. Även södra kusten med sina fiske­byar och Delimara Point, passar fint för det.

Hur lång tid tar det att gå runt huvudön Malta? Med en takt på i snitt 18 kilometer om dagen och om man kan tänka sig att ta en och annan genväg ibland, inåt land – räkna med fyra dagar. Om man däremot vill gå på så mycket kuststräcka som möjligt runt hela ön, även på mer utmanande ställen, då tar det några dagar till.

Det berättar den erfarne vandrings­ledaren Darrell Azzopardi, som också arbetar som guide här.

Smaker på Malta

Sugen på att slå dig ner på en servering och beställa in lite traditionella drycker och snacks? Pröva till exempel hobz biz-zejt, bröd med en mix av krossade tomater, oliver och örter, finns även med tonfisk eller sardiner. Kunserva är en aningens söt och lätt syrlig tomatröra-sensation. Används som dip, smakförhöjare i grytor och som pålägg till maltesiskt, stenugnsbakat, bröd eller till kex.

Och något sött, kanske? Här kommer några traditionella förslag: Imqaret är ett dadelfyllt och friterat bakverk i diamantform. Kannoli består av ricottaost, choklad och kanderad frukt. Prova gärna också landets lite bittersöta läsk, kinnie, gjord på olika citrusfrukter och en hemlig örtblandning.

Maltas inhemska druvsorter heter Gellewza (rödvin) och Ghirghentina (vitt). De ger smakrika och robusta viner, rekommenderas att prova utan inblandning av andra druvor.

Maltas mikrobryggeri Lord Chambray, som startade 2014, fick guldmedalj på förnäm öltävling i Bryssel för sin San Blas English Ipa (görs på Gozo). Om du inte får tag i den eller någon annan av bryggeriets öl, finns det inhemska och gamla pålitliga Cisk med olika alternativ på de flesta ställen.

Men för alla älskare av riktig mat då? Det maltesiska köket har mycket att bjuda på i fisk-, kött- och grönsaksväg, med många internationella influenser. Här kommer några förslag: Pixxispad, svärdfisk och lampuki, en sorts fisk som finns runt Malta, rekommenderas. Likaså aljotta, vitlöks­kryddad fisksoppa.

Soppa ta’l-Armla, änkans soppa, består av de grönsaker som finns hemma och ofta potatis, Ravjul är maltesisk ravioli med ricotta-ost och persilja.

Stuffat tal-Fenek är kaningryta med rödvin, lite av en nationalrätt. Bragoli, maltesiska oxrullader med fyllning av ägg, brödsmulor, vitlök och bacon, är också en traditionell specialitet.

 

Vänligt, öppet & tillgängligt

– Vi har tagit emot turister i flera tusen år och en gång i tiden kom vi själva hit för första gången, sa en äldre maltesisk herre apropå det här med turism.

Malta har runt 425 000 invånare. Landet tar årligen emot två miljoner turister. Plus en halv miljon besökare om året som kommer med till exempel kryssningsfartyg och bara stannar över dagen. En stor del av landets inkomstkälla kommer från turism.

Malteserna är kända för sin gästfria öppenhet, sin värme och humor – landets dramatiska historia har inte ändrat på det. Öarna har varit befolkade sedan drygt sjutusen år tillbaka och de första invånarna kom troligtvis från Sicilien. Människor från olika delar av världen har präglat Malta genom historien – påverkat arkitek­tur, konst och design, det maltesiska språket, maten och musiken.

Malta har varit belägrat och koloniserat (av till exempel Storbritannien i 150 år, fram till 1964), dessutom svårt ansatt av krig genom historien (inte minst av andra världskriget). Men har ändå lyckats att behålla sin särart; sina traditioner och sin kultur.

Det katolska Malta blev i oktober 2015 utsett till Europas bästa land för HBTQ-­personer, av ILGA-Europe (International Lesbian-Gay Association).

Malta har inga regelrätta berg men däre­mot branta backar och trappor. Är det då någon bra idé att semestra här om man använder rullstol eller rullator? Jodå, det finns en hel del tillgängliga utflyktsmål och sevärdheter, stränder, boende, caféer och restauranger.

Historia, arkitektur och konst

Hela Malta är som en enda stor skattkammare med tempel, monu­ment och muséer. Och med den vackra huvudstaden Valletta som blev Europas första planlagda stad år 1565 under Johanniterorden, korsriddarna.

Du kan se världsberömd konst här av bland annat Caravaggio. Och njuta av den pampigt guldskimrande St.John´s Co-Cathedral. Här finns också den fascinerande medeltida staden Mdina. Och så väldigt mycket mer.

En både spännande och snabb genomgång av Maltas historia under de senaste 7 000 åren kan du få på 45 minuter via den audiovisuella showen The Malta Experience.

Och vill du titta in i ett privatpalats och kanske få turen att bli guidad av den vänlige och humoristiske markisen som bor där eller av markisinnan själv – besök Casa Rocca Piccola, med sina vackra rum och fascinerande berättelser om palatslivet då och nu. Här finns också Heliga Birgitta med på ett hörn, i form av ett exklusivt kors.

 

Boende på Malta

En del vill vakna upp i en stad, andra vill hellre ha närmare till en fin sandstrand. På Malta kan man få det bästa av det mesta. Ett exempel på det är Mellieha Holiday Centre eller som det kallas i folkmun; The Danish Village. Byn ligger nedanför staden Mellieha, med 300 meter till en av Maltas bästa stränder, Mellieha Bay.

En av Danmarks främsta arkitekter, Hans Munk Hansen, fick till uppgift att rita den här semesterbyn i ett samarbete mellan dansk och maltesisk fackförenings­­rörelse, rese­arrangören Dansk FolkeFerie.dk och Maltas dåvarande premiärminis­ter Dom Mintoff. The Danish Village invigdes 20 maj 1979.

Det ursprungliga syftet var att ge danska arbetare möjlighet till semester med kvalitet i skönt klimat och samtidigt ge jobb åt maltesiska arbetare. Idag kommer människor från olika delar av världen hit och njuter av de vackert byggda kalkstenshusen, med egna gårdar och tak­terrasser.

Här kan man finna egen ro och samtidigt träffa andra när man vill i det gemensamma området med pooler, spa, restaurang, bar och affär. Här bjuds också på olika aktiviteter som musik och vandringar. En del återvänder hit sedan ett trettiotal år tillbaka, precis som arkitekten själv, Hans Munk Hansen.

Här finns också två kattklaner med varsitt matställe, katt-café. Och ett kattsjukhus, beläget strax utanför området. Både djur och människor tas om hand på ett föredömligt sätt.

Det här var bara ett litet smakprov på vad Malta har att ge; varför inte själv ge dig ut på upptäcktsfärd på den solskimrande ön?

 

SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 2 • MAJ 2017
AV: Marie Eriksson

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >