Ola Skinnarmo

undefined

När en liten baby drar sitt första andetag, så börjar det stora äventyret som kallas livet.

Jag, Solveig Svensson, åkte upp till Stockholm med Swebus den första tisdagen i juni för att träffa Ola Skinnarmo, kanske den som bäst vet något om äventyr med stort Ä. Det är svårt att föreställa sig att mannen som sitter bredvid mig bland annat har; tillsammans med en kompis åkt skidor över Grönland, ensam skidat till Sydpolen, ensam skidat till Nordpolen, seglat till Grönland, seglat till Antarktis och expedition Vega till Grönland. Detta är litet axplock av vad Ola har gjort. Vissa helt själv och några tillsammans med andra.

Ola växte upp med en mamma som var mullefröken och en, som Ola säger, hurtig norrman till pappa. En syster fanns också i huset. Där i Utby i Göteborg väcktes intresset för naturen eftersom familjen ofta var ute på olika utflykter och vandringar.

Tillsammans med en kamrat var han en gång nära att krocka med en älg och den upplevelsen blev troligen en katalysator för äventyren. Ola ville göra något av sitt liv och det blev att förverkliga sina drömmar. Det är naturligtvis svårt för Ola att rangordna de olika äventyren. Det sista brukar vara bäst, men måste han välja så är Sydpolen något alldeles extra. Det krävdes fyra års förberedelser både mentalt, fysiskt, många kontakter med sponsorer och med skidåkning över Grönland som delmål. När han gick i mål på Sydpolen var han den förste svensk och den yngste någonsin att nå Sydpolen. Skidturen kan jämföras med 25 Vasalopp på 60 dagar! Det känns som en självklarhet när det gäller Ola, att man ska pröva på att ta sig till båda polerna på skidor.

Nordpolen är en sak för sig. Det finns ingen fast landmassa, bara is och vatten som driver. Av den anledningen startade han och Göran Kropp från Ryssland och inte Canada. Canada ligger 20 mil närmare, men strömmarna går åt ”fel” håll om man börjar där. Det skulle gå på ett ut. Vissa dagar var avdriften så stor att målet på Nordpolen kom allt längre bort. Det finns dessutom isbjörnar i området och de är inte alltför vänligt sinnade, så gevär är ett måste att ha med i packningen. Efter 48 dygn i extrem kyla och 100 avverkade mil stod Ola ensam som förste svensk som hade nått Nordpolen på skidor. Ensam? Ja, Göran Kropp hade förfrusit sin vänstertumme och räddningshelikoptern fick tillkallas. Ola beslutade sig då för att fullfölja expeditionen ensam och det lyckades. Det går åt extrema mängder energi i kylan och skidåkningen, så förberedelserna börjar redan hemma med fysisk träning och att ”äta upp sig”. Man räknar med att kroppen behöver ca 10 000 kalorier varje dag. Det är ungefär 4-5 gånger mer än normalt. En frukost på 1 liter välling, 50 gram müsli och 1,5 dl olja var stående vid syd och nordpolsexpeditionerna. 1,1 kilo mat per dag varav 55% fett. Det gäller att orka hela sträckan.

Ensam och rädd?

Ola är trygg i sig själv, så ensam kände han sig aldrig. Däremot gjorde han dessa två expeditioner själv. Rädslan finns där ibland, men den känslan tar aldrig överhanden, utan är ett sätt att vara ytterst vaksam på allt som kan hända därute. Det finns inga misslyckade expeditioner enligt Ola. Vissa har inte gått att genomföra fullt ut som det var tänkt från början, men alla upplevelser och allt man ser längs vägen är den stora kicken. Dessutom lär man sig av att allt inte fungerar enligt den förutbestämda planen. Vegaexpeditionen fick till exempel avbrytas. Anledningen var att man inte hittade det man sökte; det gamla skeppet Vega som hade varit Nordenskiölds forskningsfartyg och sjönk strax utanför Grönland. Däremot fick Ola arbeta med några av världens främsta forskare och det fanns tekniska prylar som hade gjort James Bond grön av avund. Naturupplevelserna fanns ju där också.

Äventyrsresor åt andra

Numera tar Olas företag ”Expeditionsresor” allt mer av hans tid. Det är resor för aktiva människor i alla åldrar, skräddarsydda resor och även rena äventyrsresor. Ola följer inte själv med på alla resor men i höst ska han åka ner till Zambezifloden med kunder för att paddla och ha en forsränningsdag. En klättring på Europas högsta berg, Elbrus i Ryssland, står också på programmet. Just nu ser han fram emot en lång ledig sommar som ska tillbringas med familjen, fru och två barn. Förra sommaren var han på Grönland.

En mångsidig man

Ola har, tillsammans med Mai- Lis Hellenius, skrivit boken ”Till fots, världens bästa motion.” Att röra på sig i vardagen är den enklaste och bästa vägen till en bättre hälsa och ett längre liv. Att ta en tjugo minuters promenad om dagen är långt mer effektivt än att gå på gym en dag i veckan. Slankhet är ett skönhetsideal, inte ett hälsoideal. Rörlig, aktiv och lite rund gör att man förväntas leva lite längre än någon som är stillasittande. Ola är inte bara en riktig äventyrare, han är dessutom en mycket duktig fotograf. Det bästa tipset för bättre bilder är att köpa en bra kamera. Och så ska man använda sina bilder. Bilderna ska inte bara finnas på en hårddisk som ingen ändå tittar på. Ola är ute många dagar per år och föreläser. Han kommer bland annat att finnas med ombord på Smart Seniors kryssning ”Skepp & Skoj” som kommer att gå mellan Stockholm och Åbo i Finland 29-30 september. Där kan du lyssna på en föreläsning av honom. Kryssningen anordnas av Smart Senior och samarbetspartners. Resan går i 60-talets tecken så packa ner dansskorna och följ med! Du som vill se och läsa mer om Olas äventyr kan gå in på www.skinnarmo.com

Livet är ett äventyr

Tänk på att det är enklare än man tror att uppfylla sina drömmar. Att leva aktivt och fylla åren med liv – och inte livet med år. Vi som är lite äldre och inte lika rörliga som förr, kan göra mycket mer än vi tror. Det gäller att våga och ta det första steget och anpassa oss efter vår egen verklighet. Det gäller att göra det man är bra på och ha roligt under tiden! Livet är ett äventyr! Lev livet medan du lever!

 

AV: SOLVEIG SVENSSON – EN SMART SENIOR
SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 3/2014 • AUGUSTI 2014
FOTO: HAMID ERSHAD SARABI

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >