The Glenlivet

The Glenlivet

 

Att dricka avec är en svensk tradition av fransmännens digestif, seden att fullborda måltiden med kaffe och några ädla droppar sprit. Här är andra delen i vår dryckesskola och den handlar om The Glenlivet - en klassisk skotsk Single Maltwhisky. Som alltid gäller att alkoholhaltiga drycker bör avnjutas med sans och måtta.

Den svenska vurmen för denna ädla dryck tycks aldrig mattas av, intresset för provningar, whiskyresor och det stora utbud som finns att tillgå, gör det möjligt att fortsätta utforska, hitta nya favoriter och ständigt lära sig mer om den skotska varianten av ”livets vatten”.

Vad är Single Maltwhisky?
Om vi börjar med en grunddefinition av skotsk whisky så är det kortfattat en starksprit gjord på spannmål, som i Skottland normalt har destillerats två gånger. Spriten måste sedan lagras i minst 3 år på ekfat och ha en alkoholhalt på minst 40 %. Single Maltwhisky tillverkas av 100 % kornmalt, destilleras enbart i klassiska kopparpannor och innehållet i flaskan kommer från ett enda destilleri.

Tjuvbränning och smugglare i Speyside
Speyside i nordöstra Skottland är den whiskyregion med flest destillerier och majoriteten av den skotska Single Maltwhiskyn som säljs har sitt ursprung här. Man har gott om rent och fint vatten, något som är A och O när man ska tillverka whisky av hög kvalitet. En annan fördel historiskt var att detta områdes relativa otillgänglighet gjorde det enklare att gömma mindre pannor och därmed undvika myndighetskontroll och skatt. Gårdsbränning och smuggling var därmed mycket utbredd innan man gjorde licensreglerna mer fördelaktiga år 1823 för att uppmuntra laglig produktion. Ryktet hade spridit sig att det tillverkades bra sprit häruppe.

The Glenlivet bröt ny mark
The Glenlivet beskrivs ibland som ”The Single Malt that started it all” då man som första destilleri övergick från illegal till legal produktion år 1824. Detta var dock förenat med många faror och George Smith, mannen som sökt och fått den första licensen, var t.om. tvungen att gå beväpnad med ett par bastanta flintlåspistoler då det fanns ett ständigt överhängande hot om mordbrand från arga grannar och smugglare. Whiskyn från The Glenlivet fick ett mycket gott rykte och den stil man valde för sin whisky har varit mycket inflytelserik för att definiera det som kom att bli känt som ”Speysidestilen”, blommig, fruktig, komplex och orökt. I och med alla framgångar valde många konkurrenter att också skriva Glenlivet på sina etiketter för att därmed åka snålskjuts på det goda ryktet, men efter ett domstolsbeslut fick The Glenlivet rätt att som enda destilleri skriva ett ”The” framför Glenlivet för att visa att det är originalet.

The Glenlivet 12 Years Old
Denna klassiker har lagrats i minst tolv år på ekfat och är ett perfekt exempel på en Single Malt från Speyside. Här finns ingen rök utan istället härligt blommiga och fruktiga toner i doft och smak, där sommarängen möter tropisk frukt och härliga vaniljtoner.


SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 3/2014 • SEPTEMBER 2014

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >