En riktig framgångssaga – João P. Ramos satsade på kvalitétsviner

João P. Ramos har alltid gått sin egen väg. Han kommer från en konstnärlig familj, men valde själv att studera agronomi. När grannarna gjorde enklare bordsvin, satsade han på kvalitet. Resultatet blev en framgångssaga. Och allt verkar hänga på hans näsa… João P. Ramos är färgblind men har ett ovanligt utvecklat luktsinne. När han var liten och fick en ny tröja, kunde han inte se färgen, så lukten fick avgöra om han gillade den. Då var Portugal ett relativt okänt vinland.

Idag är scenen annorlunda – hans Vila Santa Reserva utsågs 2015 till Årets röda box, medan lillasystern Ramos Reserva tilldelades silver i samma kategori. Idag är hans känsliga näsa viktig i hans arbete då han främst bedömer ett vins kvaliteter på doften. Och hans näsa har ett bra minne. – Om jag blundar kan jag minnas allt ifrån hur olika vin luktar till doften av min farfar. Men det finns också nackdelar med en skarp näsa, säger han och skrattar. Sandstränder och vinrankor Ramos bor på vingården Vila Santa, utanför staden Estremoz, ett par timmar från Lissabon. Han rekommenderar ett besök i regionen Alentejo och en visit med vinprovning på Vila Santa. – Till skillnad från turisttäta Algarve kan man lätt hitta folktomma stränder längst Alentejos kust och inåt land breder vackra olivlundar, vetefält och korkeksskogar ut sig.

Klimatet är utmärkt för vinodling , men sommaren är het så besök Alentejo under våren eller tidig höst. Sverige är speciellt för Ramos det allra första vinet Ramos exporterade var till Sverige på 90-talet. Finns det kärlek mellan svenska gommar och portugisiska druvor? – Absolut, svenskarna föredrar vin med solmogen fruktsötma och mjuka tanniner. I Alentejo har vi de förutsättningar som krävs för att skapa den typen av vin. Vi använder traditionella druvsorter, men ger vinet modern touch. João är ofta i Sverige. Han har besökt flera städer och beskriver landet som civilserat och vackert. – Jag är lyckligt lottad som reser mycket och jag måste säga att några av världens bästa restauranger finns i Stockholm.

undefined

SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 2/2016 • MAJ 2016

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >