65 är det nya 45

Många vill fortsätta jobba efter 65, medan andra vill koppla bort jobb efter ett helt yrkesliv och njuta av livets goda. Oavsett vilket val man gör så menar Skattebetalarna att skatterna för Sveriges seniorer måste ses över. De som väljer att gå i pension beskattas idag högre än de som arbetar. Och de som väljer att fortsätta arbeta kommer i år med stor sannolikhet att få se den särskilda löneskatten för äldre återinförd. Det är dags att politikerna slutar beskatta seniorerna och istället börjar uppskatta dem.

 

Svenska pensionärer är friskast i hela EU

För inte speciellt många årtionden sedan betraktades gruppen ”äldre” som ett kollektiv och livet från pensionsåldern var mer eller mindre en transportsträcka till vägs ände. Idag ser det helt annorlunda ut. Nyligen publicerades siffror från statistikbyrån Eurostat som visar att svenska pensionärer är friskast i hela EU, hälsotillståndet hos dagens 70-åringar motsvarar den hos 50-åringar på 1970-talet. Samtidigt har vi kvar en gemensam pensionsålder på 65 år, och seniorer är en av de grupper som har det tuffast på arbetsmarknaden. Detta trots att många vill fortsätta arbeta och trots att vi vet att vi behöver arbeta både mer och längre om vi ska klara de demografiska utmaningarna med allt färre som ska bära kostnaderna för allt fler. Det är arbete som skapar välstånd i ett samhälle. Att i detta läge göra det dyrare att anställa just äldre genom att återinföra den särskilda löneskatten för 65+ åringarna är inte rätt väg att gå.

Skattesmäll

Även de som väljer att sluta jobba vid 65 åker på en skattesmäll. Sverige är idag det enda landet i världen där pensionärer beskattas hårdare än löntagare. Efter införandet av jobbskatteavdraget har pensionärerna visserligen fått sänkt skatt genom höjda grundavdrag, men i förhållande till lönerna halkar pensionerna långt efter. Skattebetalarna anser att det nu är dags att likställa skatten på pensioner med arbetsinkomster. Det är en viktig reform för att stödja såväl individer med låga pensionsinkomster som för att stimulera efterfrågan i svensk ekonomi. Sverige behöver ett rättvist skattesystem, där löntagare och pensionärer beskattas lika.

Det är egentligen rätt enkelt. De som vill fortsätta arbeta efter 65 bör uppmuntras, och de som vill gå i pension bör inte behöva betala mer än de som jobbar. Det är hög tid att Sveriges seniorer börjar uppskattas istället för straffbeskattas

AV: JOACIM OLSSON, SKATTEBETALARNAS FÖRENING
SMART SENIOR • EXTRA SMART NR 1/2015 • FEBRUARI 2015 

Guldpartners - exklusiva rabatter

Resepartners

Partners

Visa fler partners >