Brand Image

Moules Frites med aioli

Världens bästa snabbmat! I alla fall om du frågar mig! En moule kan göras på både öl och vin i basen och i detta fall gör jag den på vin. Valet av vin är superviktigt för att få rätt karaktär, därför vill jag idag tipsa om ett perfekt vin, både i maträtten och som dryck till densamma.

Grüner Veltliner är lite av Österrikes nationaldruva. Superkrispigt och fräscht vin med härlig karaktär. Vinet har toner från citrus, päron och persika vilket gör att det passar extra bra till en moule. För mig är detta ett kanonvin som med sin prislapp gör det ännu bättre. 89 kr är ett fynd. Servera vinet väl kylt till din moules frites och njut av en fantastisk middag.  Kolla lagerstatus på ditt närmaste Systembolag eller beställ hem flaskan, detta kan du inte missa.


Så här gör du:

  1. Skär potatisen i pommes. Lägg i iskallt lätt saltat vatten. Låt ligga minst 30 min för att få ur all stärkelse. Koka pommes i saltat vatten tills de börjat mjukna lite, ta upp och lägg på handduk för att torka. När potatisen svalnat friterar du den på ca 140C tills den börjar få lite färg. Ta upp den och låt torka på papper. Fram tills hit kan du göra dagen innan. Förvara i kyl.
  2. Kolla igenom musslorna och släng de som är trasiga. Lägg en stor klick smör och lite olja i en stor kastrull. Lägg i hackad chili, vitlök, lök, fänkål och purjolök och svetta några minuter. Tillsätt vitt vin och låt det koka några minuter. Tillsätt vatten och grädde och låt det koka några minuter till. Lägg i musslorna och lägg på lock. Koka några minuter tills alla musslor öppnat sig. Rör eller skaka kastrullen med jämna mellanrum så att musslorna får plats att öppna sig. Toppa med hackad persilja.
  3. Blanda majonnäsen med en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och vitvinsvinäger.
  4. Innan servering friterar du pommesen en sista gång på 180C tills gyllene.

Servera på ett stort fat och hugg in!

Ingredienser

Liknande rabatter