Brand Image

Grillad Iberico-kotlett

För många ligger Italien varmt om hjärtat man ska aldrig underskatta landet i väst som bjuder på ofattbart bra smaker. Ibericogris är den gris som bland annat gett oss den berömda skinkan Pata negra och är grisens Rolls Royce. Att äta en vanlig fläskkotlett är inte i jämförelse med att äta kotlett från en Ibericogris. Den höga fettman och marmorerade köttet gör att smaken blir magisk och mörheten blir något helt annat. Ibericogris hittar du kanske inte på Ica, men smit förbi din närmaste saluhall så lär de garanterat ha den där. Om inte så kan du laga rätten med vanlig svensk gris också men var då noga med kvalitén och köp den gärna över disk.

Så här gör du:

  1. Dela körsbärstomaterna på hälften och lägg i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Hacka 2 st schalottenlök och 1 stor vitlöksklyfta och blanda med tomaterna. Ringla på lite olja och lite salt och blanda runt. Kör i ugnen på 100C i ca 2-3 timmar minst. Detta kan förberedas långt i förväg. När de torkat upp lite tar du ut dem och sparar till servering.
  2. Koka potatisen tills den är klar i rejält saltat vatten. Häll av och låt ånga av lite. Dela potatisen i lite mindre bitar eller krossa den med handen lite. Lägg potatisen i en ugnsfast form och häll på rikligt med olja. Rosta i ugnen på 200C tills gyllene och frasiga. Tar ca 40 min till 1 timme.
  3. Ta ut kärnhuset ur kvisttomaterna och spara köttet. Lägg tomaterna, paprikan, ½ vitlöksklyfta, 1 schalottenlök, rödvinsvinäger och chili i en mixer och mixa några sekunder. Blöt brödet med vatten och krama ur vätskan. Tillsätt brödet och olivolja och mixa igen. Smaka av med salt.
  4. Gnid in kotletterna i lite olja och salt och grilla i grillpanna eller stek som vanligt till innertemperaturen på 60C.

Blanda salladen med tomaterna och löken, ringla över såsen över potatisen och servera köttet på toppen. En festrätt du sent kommer glömma!


Dryckestips!

Till detta dricker jag såklart spanskt också. En Hacienda López de Haro, Rioja med nummer 79340 på systembolaget. Perfekt vin som lyfter smakerna perfekt.

Som alkoholfritt alternativ skulle jag dricka en ljus lager. Hettan i såsen och den fantastiska grisen mår alldeles utmärkt tillsammans med en kall alkoholfri öl.

Ingredienser

Liknande rabatter