Vem gillar inte en härlig biff med bearnaise? Jag äter det inte allt för ofta men varje gång så njuter jag desto mer. Denna variant innehåller alla delar i en klassisk servering men tillagad som en grillad råbiff.
Genom att grilla köttet snabbt i grillpanna eller på en grill så får man in mycket röksmak i köttet men också lite karaktär. Otroligt gott. I detta fall väljer jag också att göra en bearnaise-kräm som är mycket enklare än att göra den på klassiskt vis. Du känner dessutom igen metodiken om du testat några av mina andra recept.
Ge detta ett försök och välj själv om du serverar den som förrätt eller varmrätt.
Så här gör du:
- Skär ner tre schalottenlökar grovt och dela tomaterna på hälften. Lägg på en ugnsfast form och ringla över olivolja. Torka i ugnen på 100°C i 2–3 timmar. Förvara i rumstemperatur till servering.
- Blanda ättika, socker och 1 dl vatten och rör tills sockret löst sig. Hacka två schalottenlökar och lägg i lagen. Låt dra minst 30 minuter.
- Hacka ner två schalottenlökar och lägg i en kastrull tillsammans med torkad dragon, vatten och vinäger. Reducera tills nästan ingen vätska är kvar. Tillsätt grädde och låt koka upp snabbt. Dra av plattan från värmen och tillsätt ett helt ägg. Mixa med stavmixer. Häll i olja medan du mixar tills du får en slät kräm med silkeslen konsistens likt en majonnäs. Tillsätt hackad färsk dragon och smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger. Förvara i rumstemperatur till servering.
- Riv potatis på den fina delen på ett rivjärn. Skölj potatisen i en sil och lägg i lättsaltat iskallt vatten i 15 minuter. Häll av potatisen och låt torka på en handduk tills den är helt torr. Fritera på ca 150°C tills gyllene. Lått torka på papper och smaka upp med salt.
- Grilla oxfilén på hög temperatur ca 1–2 minuter per sida. Låt svalna i rumstemp. Skär ner oxfilén i kuber och blanda runt med olivolja och salt innan servering.